Ένα μικρό κουλουράκι, μία μεγάλη ιστορία.
Τα κουλούρια είναι ένα προϊόν της Μεσογειακής διατροφής
που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της ιστορίας.
Η πρώτη γραπτά καταγεγραμμένη συνταγή που έχουμε,
προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο.
Ο λόγος, για τον οποίο τα κουλούρια είναι μία δημοφιλής
τροφή, είναι προφανής. Παρασκευάζονται εύκολα, με υλικά
που βρίσκονται σε κάθε σπίτι, αποτελούν ένα υγιεινό γλύκισμα,
αφού δεν χρειάζονται συντηρητικά μιας και ψήνονται σε υψηλές
θερμοκρασίες και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η λέξη κουλούρι, ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη κόλλυξ. Το κολλίκιον, όπως και το
υποκοριστικό του ουσιαστικού, δεν είναι άλλο από τη σημερινή κουλούρα. Δηλαδή το γνωστό στρογγυλό
παξιμάδι από κριθαρένιο αλεύρι, με την τρύπα στη μέση. Στη Μινωική Κρήτη συναντάμε τραγανά γλυκίσματα
σε σχήμα φιδιού. Το φίδι, γνωστό για τις ιαματικές του δυνάμεις, υπήρξε πάντα σύμβολο της ιατρικής.
Οι Μινωίτες έτρωγαν αυτά τα κουλουράκια για να έχουν καλή υγεία. Το συγκεκριμένο σχήμα δε, έχει διασωθεί μέχρι και σήμερα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.
Τα κουλούρια είναι μία διατροφική συνήθεια, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, τις μνήμες και τον
πολιτισμό μας. Η γλυκιά τους γεύση, γεφυρώνει το ζωντανό παρελθόν, με το παρόν μας.